Instructions
1.Garnitura de usturoi si cartofi:
Se incalzeste cuptorul la 200 °. Într-o cratita mica amestecati usturoiul si ½ ceasca de ulei de masline si acoperiti cu folie. Gatiti la cuptor până se înmoaie usturoiul, aproximativ 2 ore. Scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca la temperatura camerei.
Sfat: Usturoiul confiat poat fi pastrat in ulei și refrigerat pana la 1 luna inainte.
2. Intr-o oală medie, puneti cartofii in apa și condimentati cu sare. Fierbeti la foc mediu-ridicat si gatiti pana cand se inmoaie, intre 35 si 40 minute. Apoi scurgeti cartofii si lasati-i sa se raceasca.
Sfat: Cartofi pot fi gatiti si cu 1 zi inainte si pastrati in frigider.
3. In timp ce se gatesc usturoiul si cartofii, pregatiti untul de vanilie: intr-un castron mic, combinati untul si vanilia, amestecand bine pentru omogenizare.
Sfat: Untul poate fi preparat chair si cu 4 zile inainte si pastrat in frigider.
4. Pegatitit Rib Eye:
Se incalzeste cuptorul la 350 °. Puneti o tigaie grill la foc mare si adaugati 2 linguri de ulei de masline. Friptura se asezoneaza cu sare si se gateste in tigaie, rotind-o de pe o parte pe alta la fiecare 2 minute, pana cand se creeaza o crusta maronie, aproximativ 10 minute. Apoi puneti-o la cuptor si gatiti-o pana atinge o temperatură internă de 125 ° -130 ° pentru medium-rare timp de 10-12 de minute. Scoateti-o din cuptor si lasati-o sa se odihnească timp de12 pana la 15 minute.
5. Terminati de gatit cartofii: strecurati cateii de usturoi de ulei si puneti-i deoparte. Folosind palmele, zdrobiti usor cartofii pe o un fund de lemn. Intr-o tigaie mare la foc mediu-mare, incalziti 3 linguri de ulei de masline. Adaugati cartofii si fierbeti pana se coloreaza maro deschis, cam 4 minute. Asezonati cu sare si adaugati untul si usturoiul confiat pana cand untul incepe sa devina maro si cartofii devin crocanti, 2 pana la 4 minute. Adaugati ciresele si crengutele de cimbru si scoateti imediat de pe foc. Apoi adaugati sucul de lamaie.
6. In timp ce friptura se odihneste, gatiti crevetii: intr-o tigaie mare, se incinge uleiul la foc mediu-mare. Asezonati crevetii cu sare si puneti-i in tigaie fierbinte; amestecati-i continuu pana cand devin roz si luciosi, cam 10-12 de minute.
7. Aranjati farfuria: intr-un castron mic, amestecati patrunjelul cu suc de lamaie si ulei de masline si se condimentati cu sare. Feliati friptura de pe os si aranjati-o pe un platou. Turnati aproximativ 1 lingura de unt de vanilie peste friptura si aranjati crevetii si cartofi, de asemenea. Imprastiati cateva cirese, usturoi si cimbru prajit. Se decoreaza cu patrunjel tocat.
Pofta buna!